Rijkswaterstaat

Na een zorgvuldige briefing heeft Dronequest onderstaande opdracht uitgevoerd voor Rijkswaterstaat.

Dronequest heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de Jan Blankenbrug in Vianen geïnspecteerd en daarbij gebruik gemaakt van een eigen ontwikkeld algoritme dat oa in staat is om scheuren vanaf 1 cm te herkennen en haarscheuren vanaf 0,1 mm, maar daarnaast ook betonrot en roest kan herkennen. Door het inzetten van de drones kunnen veel kosten worden bespaard zoals het inhuren van boten, pontons, verkeersmaatregelen, laagwerkers etc. maar ook de maatschappelijke kosten (file-leed) spelen hierin een rol. Hiermee bedoel ik de verkeershinder op de weg en in het water, deze kosten zijn bijna niet uit te rekenen maar ze zijn er natuurlijk wel. Wanneer je de inspecties door drones laat uitvoeren heb je deze maatschappelijke nasleep niet meer, bovendien is deze manier van inspecteren veiliger, duurzamer, sneller en je hebt veel betere data tot je beschikking waarmee Rijkswaterstaat haar asset-management naar een hoger niveau kan tillen. Wat ook een rol speelt is de betrouwbaarheid van de drone, ze zijn nooit ziek, voeren zonder piepen hun opdracht uit en kunnen een half jaar later exact dezelfde route nog een keer vliegen waardoor je snel de verschillen kunt signaleren.

De scope bestaat uit het inspecteren van de onderkant van de brug Vianen. (het zijn twee kokerbruggen naast elkaar) In de koker wordt niet gevlogen.

Het doel van dit project is ook, een referentie op te stellen ten aanzien van de reguliere inspectie en vast te stellen of een drone-inspectie bij dit type brug een reguliere inspectie kan vervangen. Een kosten afweging, V&G en dataverrijking, enz. zijn er een onderdeel hiervan. Ziet een drone ook wat een inspecteur op handafstand ziet? Is het detailniveau voldoende? Kan met de referentie, de inspectieresultaten van het inspectiebureau worden geverifieerd?

De resultaten van dit project kunnen ook als input dienen voor de verdere ontwikkeling van sensor- en algoritme technieken.

 • Category

  Kunstwerk Inspecties
 • Opdrachtgever

  Rijkswaterstaat
 • Datum

  25-09-2018
 • Object

  Viaduct
 • Lengte Object

  350m
 • Doel

  Veilig en snel inspecteren